19 december 2012

2012-12-19 @ 10:00:00 | Gemensamt • Allmänt | © DailyHorses 2013

 

Under dagens lucka hittar ni... ett gästbloggsinlägg skriver av Sanna, ägaren till Fleche, om hur hon ser på hur man får en hållbar häst!

 


 

Jag fick en gång en fråga om vad jag gör för att hålla Flechen så frisk. För tro det eller ej men under de åtta år jag har haft honom har han aldrig varit halt eller behövt besök av veterinär annat vid rutinkontroller, peppar, peppar. Jag kan ibland tycka det är rätt mycket hältor på hästar runt om i landet, framförallt har jag svårt för de ridrelaterade hältorna, i min värld är det ett tecken på att man matchat sin häst på fel sätt. Om en häst blir halt av att ha vrickat sig i hagen, ja det kan man ju inte göra så mycket åt.

Flechen är som de flesta vet en f.d travhäst och han tränades även som det och har startar vilket sliter på dem. När jag köpte honom var han mycket besvärad  av patell upphakning på båda bak och han är dessutom inåttåad fram, han har alltså inte världens bästa förutsättningar.

 

Vad har vi då gjort för att Flechen skall hålla så bra, ska jag vara ärlig så följer jag bara mitt eget tänk och listat det i de olika punkterna här under.

* Det har alltid varit viktigt att han fått vara ute mycket och bara i stora hagar så han kan röra sig naturligt.

* Jag har i princip bara ridit ute på Flechen sen jag fick honom, på olika underlag vilket har stärkt hans leder och senor. På bana rider jag max två gånger i veckan, min filosofi är att alla dressyrrörelser kan man göra ute.

*Han har tävlat och tränat mycket hoppning genom åren, men jag kan på en hand räkna de gånger han stannat för att han inte vill hoppa. Det tror jag beror på att han matchats med förnuft, vi försökte en gång tävla väldigt intensivt under en period, det passade honom inte alls och han hoppade inte alls med samma entusiasm. Då återgick vi istället till att hoppa mindre så han tyckte det var kul igen, inte försöka pressa honom till att hoppa ändå som jag tycker många andra gör. Jag tävlar hellre mindre på en häst på en häst som tycker det är superkul.

* Rätt tränare, som sett till Flechens bästa och inte försökt pressa honom till mer än han kan och vill.

* Jag sitter i prinicp aldrig på honom när jag skrittar fram eller av. Hur mycket det betyder vet jag inte, men jag har ju egna ben och anser inte att jag får ut särskilt mycket av att skritta på långtygel och lite sliter det allt på Flechen. En häst är ju inte från börjad skapad för att bära på en människa ;)

* Noggrann i valet av ryttare och hur ridningen utformas. När jag fick Flechen sa en veterinär jag verkligen ser upp till att med tanke på att han är inåttåad ska han inte ridas i obalans eller göra enformigt arbete på volt dag efter dag (därför longerar jag aldrig Flechen). Därför är jag superglad att jag har Hanna som rider exakt på det sättet jag vill.

* Han har fått det han behöver i form av kiropraktor, massage och laserbehandling för att  hålla sig fräsch.


Det jag skrivit ovan är ju mitt sätt att göra och hur jag gjort med Flechen, det är inte säkert det passar alla hästar. Men skulle jag skaffa en ny häst skulle jag utan att tveka göra på samma sätt igen :)


Och jo jag kom på, Flechen har faktiskt varit halt, en halv dag. Men det var innan vi kallade på hovslagaren som kom och hittade en hovböld.  

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback