Från bom till medelsvår

2012-09-27 @ 12:28:00 | Rebecka • Åsikter | © DailyHorses 2013
Är det verkligen höjden på hindret som spelar så stor roll? Det kan ses på olika sätt och jag tänkte dra upp några synsätt och åsikter här och nu.
 
Jag tycker själv det är alldeles för mycket snack om höjdrekord och att man ska jämföra sig med varandra hela tiden. På var och varannan frågestund ser man frågan "Hur högt har du hoppat?" och varför är det så egentligen? Är man en bättre ryttare för att man har ett högre höjdrekord? Självklart är det roligt att slå sitt gamla höjdrekord men det är långt ifrån ett kreterie för att man är en duktig ryttare som många verkar tänka.
 
Först och främst är det hästen det gäller. På en unghäst är det en bedrift och ett framsteg att skutta över trettio centimeter medan på en meriterad, vem ska vi säga, Ninja La Silla är 120 relativt lågt. Något jag vet stämmer för både Bull och Fleche är att de hoppar bättre när hindren kommer upp en bit. Om vi hoppar runt på 50 cm så tycker ingen av dem att det är speciellt kul och anstränger sig inte vilket gör sprången bättre på högre höjder. Därför ger det inte lika mycket på en träning om vi enbart skulle hoppa 50 cm även om, som någon sa, att anridningen är det viktiga. Det fungerar inte alltid så.
 
70 cm på Zlatan och Sune är lagom medan samma höjd på Bull är lågt!
 
När det kommer till ryttare så finns det ett fel som allt för många gör, hoppar högre än de klarar av. Om man inte kan hoppa ordentligt på femtio cm så ska man inte heller hoppa en meter och så är det. Här kommer vi tillbaka till det med att folk ska jämföra sig med varandra och tro att man rider bättre för att man hoppar högre, ni hör ju bara hur dumt det låter. Själv skulle jag säga att en som rider bra och snyggt mot ett lågt hinder är duktigare och framförallt smartare än en som rider flängigt och lägger hästen fel mot ett högt hinder. Så snälla, höj inte hindren förrän du känner att både du och hästen tillsammans klarar höjden och höj absolut inte för att försöka vara bättre än någon annan. Det slutar inte bra!
 
Alla ryttare ligger på olika nivå vilken disciplin det än gäller och alla börjar någonstans. Vissa har precis gjort den där snygga galoppiruetten och andra har precis börjat galoppera. Alla ska känna sig stolta över vad de precis presterat varesig det är att ha hoppat 50 eller 110cm, och framförallt ska alla sluta jämföra sig med varandra. För dig är det en bedrift att ha ökat från 50 cm till 60 cm och för någon annan från 130 till 140 och bara man slutar jämföra sig med andra så ska man vara lika stolt oavsett. Så vad som kan vara "världens minsta hinder" för oss kanske är "lagom höjd" för er och bara för det ser vi ju inte ner på er, accept that?
 
 
Tänk på att även de som nu hoppar MSV-klasser har någon gång varit stolta över att de ridit över en bom för första gången. Alla börjar från noll och utvecklas därifrån!

Kommentarer
Postat av: Julia

Grymt bra skrivet!

2012-09-27 @ 13:38:00
URL: http://teamtc.blogg.se
Postat av: Julia

Grymt bra skrivet!

2012-09-27 @ 13:51:19
URL: http://teamtc.blogg.se
Postat av: Irene

Sant det du skriver.
Men jag är nöjd att hoppa 50cm,och jag kommer nog inte på högre höjder=)
Men det är inte viktigt för mej.
Först ska min häst och jag kunna hoppa ordentligt och förövrit har vi kul på 50 cm höjden =)

Svar: Precis, alla har ju sina egna mål och måste ju själv känna var ens egen gräns går när man inte vill hoppa mer :)
dailyhorses.blogg.se

2012-09-27 @ 18:09:47
Postat av: Tindra (jfktjejer) :)

SANT BECKZ

2012-09-27 @ 18:16:28
URL: http://jfktjejer.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback