Alla hästälskares högsta dröm

2012-06-11 @ 13:05:00 | Rebecka • Åsikter | © DailyHorses 2013

Att ha en egen häst är en dröm som många hästintresserade har kanske redan från starten. Jag tror jag önskade mig en egen häst från första dagen jag hade ridit, vilket var tur att jag inte fick. Det hade nog inte slutat särskillt bra. Men är det en sådan dröm att ha en egen häst? Har skrivit ihop det här inlägget efter förfrågan och jag tänkte att det kunde vara intressant för er att läsa!

Jag hade ridit i 8 år innan mamma gav med sig och jag kunde få min egna häst (Bull för nästan 5 månader sedan). Jag tror det var i precis lagom tid för en egen häst (eller ja, ponny då), jag har 3 ponnyår kvar, jag kan tillräckligt mycket för att kunna ta hand om en häst själv med viss hjälp av tränare och vänner såklart och framför allt jag var tillräckligt gammal för att kunna ta det ansvaret. Jag har inte några ponnyföräldrar som kan mängder om hästar utan jag måste ta reda på det själv och ta hand om allt själv vilket kommer göra att jag lär mig mer i längden.


Det finns både för- och nackdelar med att ha egen häst. En av fördelarna är känslan av att ha den där ponnyn som bara är din. Den du får säga min ponny till. Tror alla kan förstå vad jag menar med detta. Nackdelarna är att det är många saker som måste prioriteras bort. Det går inte att träffa vänner varenda dag, då skolan och stallet alltid måste komma först.

Att ha en egen häst är så mycket mer än en dans på rosor. Smutsjobb som måste göras i stallet varje dag. VARJE DAG! Det är lätt att säga att man klarar av att ha en egen häst men det är jobbigare än vad man tror. Är man inte säker så tycker jag det är bättre att fortsätta på ridskola eller kanske ha en medryttarhäst eller foderhäst. Det lär man sig endel på (även om det är en bit ifrån att ha egen häst) men samtidigt slipper man att åka till stallet varenda dag. Med en egen häst får man ofta offra den där fikan med kompisen eller shoppingturen på stan eller det där lilla extra plugget inför ett prov. Man måste planera och framför allt prioritera, och det är smart att ha en medryttare på sin häst för att hinna med.


Hinner med att ha egen häst på högstadiet? Det går inte riktigt att svara på så konkret. Kan man planera och prioritera så absolut kan du göra det, no problems. Jag är väldigt usel på att följa mina planeringar och klarar inte av att prioritera bort saker och ändå har jag klarat av egen häst på linjen Natur på gymnasiet (med lite sämre betyg än vad jag haft annars, kan jag erkänna). Så om man verkligen vill så går det mesta! :)

Provridning! Jag tycker (och fick mycket förmaningar om detta) att man ska provrida många hästar innan man bestämmer sig. Man ska faktiskt tillbringa varenda dag i flera år med denna häst och jag tycker det måste klicka. Man ska inte behöva "tvinga sig" att älska hästen utan det ska kännas rätt redan från början. Det är också viktigt att veta att alla som säljer sin häst vill ha den sålt. Det kan finnas saker som de vill dölja så det gäller att vara kritisk och fråga om ALLT. Bland det första jag frågade när jag kom till Bull var om han var krubbitare (eftersom det inte stått någonting om det i annonsen) eftersom han hade dessa fula märken efter krubbitarremmen. Självklart ska man vara kritisk och tänka på konsekvenserna av alla problem men jag trivdes så bra med Bull att krubbitningen bara var något jag kunde leva med. Här måste man också prioritera, och så är det.

Efter att jag provridit Bull och nästan hade bestämt mig för honom så var jag ändå och provred en häst till. Det var Hanna som tvingade mig till det och det ångrar jag inte. Det var en jättetrevlig ponny som jag absolut hade kunnat tänka mig att ha hemma men Bull var lite mer en "Rebecka-ponny" och det blev honom tillslut.


Hästens skötsel! Är det den första hästen så ska man alltid vara säker på att man har någon hästkunnig att kunna fråga. Jag kan alltid prata med Veronica eller Hanna eller någon annan vän om det är någonting som jag undrar över vilket är jättebra och jätteviktigt. Det är bättre att fråga och vara på den säkra sidan än att chansa och att det sedan blir pannkaka. Sedan är det också bra att prata med föregående ägare. Till exempel om tidigare vanor hästen har eller kanske (som jag) vilka bett hon hade använt innan.

Jag är absolut ingen expert för Bull är ju min första ponny också. Allt är nytt för mig också men delar med mig lite av mina tankar iallafall. Det råkade låta som om allt var hemskt med att ha egen häst men så är det ju förstås inte! Det är underbart och jätteroligt att ha en egen ponny, även om det skulle vara skönt att ha en dag ledigt från stallet någon gång! ;)

Kommentarer
Postat av: J L 's foto

Vilken snygg blogg ni har! :D

2012-06-11 @ 14:24:31
URL: http://juliaajohanssonlind.webblogg.se/
Postat av: RebeccaV-allroundhasten

Jättebra inlägg! Jag funderar själv på detdär med att skaffa häst! Det är helt klart min högsta dröm och kunskapsmässigt klarar jag av det, men sen är det detdär med kostnader.. Det är ju absolut inte billigt! men ja, vi får se hur det går..



Ikväll kommmer en nyhet upp på bloggen, glöm inte att kika in :)

2012-06-11 @ 15:54:45
URL: http://allroundhasten.blogg.se/
Postat av: Sara

Oj trodde du hade haft Bull längre än så :o

2012-06-11 @ 19:32:17
URL: http://tvaryttareenponny.blogg.se/
Postat av: Retard Riders- Martina

Hej!



Har skrivit ett hästrelaterat inlägg på bloggen gällande prestationer. Tog också upp frågan om man verkligen måste välja mellan hoppning och dressyr? Vad tycker DU? Gå gärna in och läs och kommentera! <3



//Martina på RR- en växande hästblogg.

2012-06-11 @ 19:52:25
URL: http://retardriders.blogg.se/
Postat av: Annika

Du har en så fin häst :)

2012-06-11 @ 20:28:46
URL: http://blogofphoto.blogg.se/
Postat av: Annika

SV: tack :)

2012-06-11 @ 20:39:15
URL: http://blogofphoto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback