I djungeln av bett

2012-06-17 @ 14:29:00 | Rebecka • Utrustning | © DailyHorses 2013
Fick en förfrågan om att göra ett inlägg om lite olika bett samt förklara lite vad hävstångseffekt är för någonting och vad det kan vara bra för. Det finns otroligt många olika bett och olika hästar går olika bra på dem. Det gäller helt enkelt att testa sig fram men samtidigt måste du tänka på att hästen plötsligt inte går i piaff bara för att du bytt bett, ni förstår vad jag menar!

På ridskolan har vi vanliga 2 eller 3 delade bett på alla ponnyer och de flesta med rörliga ringar. De är bland de mildaste betten då vi inte har så smala bett (tjockare bett=mildare bett och tvärt om) och våra ponnyer behöver inget annat. Oftast går de flesta hästar helt okej på ett sådant bett och det kan vara bra att ha ett att byta av med då och då.


Sedan finns ju dessa bett med hävstångseffekt. Bland dem finns bland annat pelham, pessoa och hackamore. Hävstångseffekten gör att när man tar i tygeln vinklas bettet så att hästen får lite tryck i nacken samtidigt som bettet blir lite skarpare (vet inte hur jag ska förklara det på ett bättre sätt..). Det kan alltså vara bra att använda ibland på lite starkare hästar då man kan få tillbaka hästen till sitt tempo lättare, men man får inte glömma att allt löser sig om man drar i tyglarna det ska mer vara som en liten hjälp på vägen.

På ett pelham har man en deltatygel som sitter i både den vanliga bettringen och den nedersta ringen, för att minska hävstångseffekten men ändå få med den om ni förstår. Pelhamet har även en kedja undertill för att förhindra att hävstångseffekten blir för stor (och så att man inte kan dra sönder nacken på hästen). Då tar kedjan emot nämligen, vilket är ett stort plus. Ett pessoa däremot har inget stopp och oftast inga deltatyglar vilket gör att man kan dra hur hårt som helst. Även om jag vet att många inte skulle göra det så tänk er om ni trillar av och hästen fastnar i tygeln. Då kan den dra sönder hela munnen och nacken.. Jag skulle aldrig rida på ett pessoa-bett då jag är helt emot det, men jag vet att folk gör det och det fungerar bra.
Hackamore vet ni kanske vad det är men drar en förklaring endå. Det är inget bett i hästens mun utan enbart "skänklar" på sidan av. När man tar i tyglarna får hästen alltså ett fördelat tryck på nacken, nosryggen och undertill.


Det finns så mycket mer än detta, både gummibett, mässingsbett, olika skänklar och ringar på bett, helt raka bett och mycket mer. Jag tänker inte ta upp några fler (hade tagit en halv evighet och dessutom är jag ingen expert) men det finns bett för alla olika typer av hästar. Allt hänger inte i bettet men det underlättar att hitta ett bett som hästen trivs med! :) Tillexempel hade jag först ett tredelat bett med fasta ringar på Bull och då blev han supertung i dressyren. Sedan bytte jag till ett rakt gummibett med rörliga ringar och nu går det mycket bättre.
Trackback