Vi har tur

2012-02-29 @ 18:44:00 | Rebecka • Allmänt | © DailyHorses 2013
Har ni tänkt på vilken tur vi har med den svenska hästhållningen. Även om det fortfarande finns hästar som vanvårdas och har hamnat hos människor som verkligen inte förtjänar att få ha en häst, så har vi det otroligt mycket bättre än i många andra länder. Här är det petnoga med att en häst måste skötas rätt, ha någon som tar hand om den väl, att den ska ha box (inte spilta) med mera.

När jag var i Spanien för ett tag sedan såg vi ett exempel. Nära där vi bodde i några dagar så stod det hästar med fastbundna ben. Ägaren hade bundit fast benen med ett tjockt rep och sedan släppt ut hästarna var som helst som inte var inhängnat. Smidigt tänkte väl de, vi slipper äga någon mark att hägna in och hästarna kan inte gå någonstans. Så de kunde bara ta med ett träns och sadel, hitta hästarna och rida en stund för skojs skull och sedan släppa dem igen, utan att bli borstade, få någon ordentlig mat och ha någonstans att stå i skugga.


I Sverige hade detta aldrig varit tillåtet. Aldrig att det skulle finnas en tanke på att binda ihop hästens ben och släppa ut den i det fria, där det dessutom vistades endel människor ibland. Personen skulle bli polisanmäld och dömd direkt medan i Spanien gick folk bara förbi som om det inte var något speciellt över det.

Det finns många andra länder där hästhållningen inte heller är så bra men detta är det jag själv erfarat. Självklart finns det många fina hästar också men det är ungefär som med människor, en stor klyfta mellan "fattiga" och "rika" i detta fallet "vanvårdade" och "välmående". Här i Sverige klagade vi över att någon hade gått och klippt lite i hästarnas manar och svansar i en hage men jämförelsevis var detta ingenting. Vi ska vara glada att det är så strängt med regler om djurens välbefinnande!

Fölet hade iallafall inte repen vilket var bra, men de hade varken nära till vatten eller till skugga..


Kommentarer
Postat av: karolina ståhlberg - hästblogg

hej fin blogg! följa varann via bloglovin? kram! :)

2012-02-29 @ 20:18:00
URL: http://karolinastahlbergs.blogg.se/
Postat av: Noomie

BildishLänkish?

2012-03-01 @ 10:37:18
URL: http://lexx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback