Elsa - En vanlig vecka på Flyinge

2012-02-19 @ 11:25:00 | Gemensamt • Allmänt | © DailyHorses 2013

Hej, nu blev det min tur att kasta in ett gästbloggningsinlägg igen! Jag hade från början tänkt att jag skulle skriva om en vanlig dag i skolan här på Flyinge men insåg ganska snabbt att man får en bättre helhetsuppfattning över en hel vecka. Dagarna ser faktiskt väldigt olika ut under en vecka på hippologigymnasiet. Hippologigymnasiet är en tre-årig gymnasieutbildning som är naturvetenskapligt inriktad men med häst på schemat. Det betyder att två dagar i veckan befinner jag mig inne i Lund på Polhemsskolan och läser ”vanliga” ämnen, två dagar ute på Flyinge med både praktiska och teoretiska hästkurser och som det ser ut idag är vi lediga en dag i veckan. Men så mycket ledigt blir det aldrig med projektarbete, läxor, häst och eget boende att ansvara för, matlagning som tvätt.

 

Bild på Flyinges chefsbostad och Kastanjegården från Breeders 2011.

 

En vanlig dag är egentligen så att förmiddagarna och en bit in på eftermiddagen spenderas i skolan och eftermiddag/kväll spenderas i stallet hos den egna hästen men även läxor, och andra evenemang utöver skolan. Jag tänkte fokusera på de två viktigaste och roligaste dagarna vilka är torsdag och fredag då vi befinner oss på Flyinge.

 

Liten bild av fyrkanten med smedja och hingststallet där Paul Schockemöhle nu ska bedriva sin avel.

 

Under torsdagarna är vi i helklass, klassen är uppdelad i två delar beroende på om man valt att läsa det fullständiga naturvetenskapliga programmet eller om man som jag läser inriktning hästhållning. Idag ser inte programmet ut så för de som börjar/ har börjar från och med hösten 2011. Idag läser alla på programmet naturvetenskap men har även hästkurser ute på Flyinge 1 dag per vecka.

 

Torsdagarna börjar så att vi har ridning under förmiddagen. Under sista året väljer man antingen körning/ridning på schemat och jag valde ridningen just för att få möjlighet att få träna för Bo Jenå, som är förbundskapten i dressyrlandslaget, och Ann-Catrin Carlsson som är en mycket duktig hopptränare, vissa av er kanske vet vem det är? Just nu rider vi också mycket för Hanna Carlsson som är vår ordinarie lärare i ridning. I körningen har man Fredrik Persson som lärare, han är fyrspannskusk och har bland annat ett VM-guld i bagaget. Fredrik kör man också för i årskurs 1 & 2 då kursen heter ”Ridning och körning grundkurs”.

 

 

I gymnasiestallet har vi runt 10 stycken ridhästar som är riktiga läromästare, gör du rätt så gör dem rätt. I körstallet har vi ungefär 10 stycken hästar till. Alla hästarna i stallet har ganska fascinerande meritlistor och alla har ett stort hjärta.


Under torsdagseftermiddagarna har vi en kurs som heter ”Pedagogiskt Ledarskap”, vi börjar närma oss slutet av alla kurser och just sluttampen på den här kursen är att vi tillsammans ska planera och genomföra en ponnytävling som kallas Flyinge Future Cup! I år är det andra året som tävlingen anordnas och den kommer att gå stapeln 11-13 maj. Vi är fullt upp i planeringen inför tävlingen med allt från sponsorer till uppstallningen, extra aktiviteter, montrar m.m. allt för att det ska bli en tävlingsplats för alla som besöker oss. Så småningom kommer det förhoppningsvis finnas en blogg där man kan följa vårt arbete fram till tävling men även uppdateras under själva tävlingshelgen. Om ni är intresserade mer av tävlingen så kan ni alltid skicka frågor till Hanna så kan hon säkert föra vidare detta till mig.

 

Fredagar är ju som alltid roliga, just nu har vi en kurs som heter ”Hästens utbildning” vilket gör att vi för tillfället håller på och kör in fyra stycken 2-åringar som är uppfödda av Flyinge. Det här är verkligen inspirerande för oss elever, varje lektion innehåller garanterat ett gott skratt men också full koncentration då det är unghästar vi arbetar med. Vi arbetar mycket med hästarna på vad vi kallar Täckta banan, en oval som fungerar som en galoppbana under tak. Här får hästarna oftast en lite mer naturlig bjudning och det blir lättare för oss att arbeta med dem. Tanken har slagit mig flera gånger att någon borde springa efter oss och ta kort när vi är i full gång. Elever som springer efter unghästar med ledare, piskförare, tömhållare, draglinehållare och tre galningar som tappert försöker springa med vagnen bakom hästarna. Det här kan låta som att det alltid är kaos men det går faktiskt under kontrollerande former, nästa veckan ska vagn sättas bakom två av hästarna. Och även fast vi inte får på vagnen på alla hästarna så har i alla fall vi elever fått motion, vi satsar på balen 2012!

 

Unghästinridning i Wallenberg, ridhuset där vi för det mesta håller hus.

 

Eftermiddagarna består av ridning på schemat med vår lärare Christina Eghall. Hästarna går då lite mer road work och vi fokuserar på lösgjordhet framför konditionsträning. Oftast beror det lite på vad hästarna gjort dagen innan och här kan också tömkörning ligga på schemat.

 

Bilden är ifrån Flyinges gräsbana, där Flyinge Future Cup kommer gå av stapeln. Här på mig och min kompis häst  Aero.

 

Allt som allt är det riktigt underbara dagar som vi spenderar i skolan. Allt är inte alltid en dans på rosor men bara att befinna sig i denna vackra miljö gör det värdefullt. Det bör tilläggas att vi också har stalltjänst de dagar vi är på Flyinge men det är en gång per dag antingen morgon, lunch eller eftermiddag (kvällsfodringen fixar hippologerna). Under lektionstid får vi också möjlighet att ta med våra egna hästar men skolhästarna går alltid i första hand i utbildningen. För mig är Flyinge så mycket mer än bara skola, det här är mitt hem men också ett centrum för ridsport i Sverige. De tre närmst veckorna efter vårt sportlov vecka 8 är det bruksprov, SM-tävlingar och hingstvisning så att bara kunna se de här evenemangen är enormt utvecklande. Favoriten är nog ändå Svenskt Avel- och Sportchampionat som är i oktober varje år. Sveriges bästa unghästar ska koras och hela anläggningen fullständigt kokar av människor och hästar.


Som ni sett är det lite varierad kvalité på bilderna men det beror på att min andra dator är på lagning, har bara skoldatorn tillhanda. Vill ni se mer BRA bilder så kika in på min klasskompis hemsida, hon fotograferar lite på tävlingar och så: http://www.vjfoto.se/

 

Det har var en liten inblick av vardagen på Flyinge och hur en vanlig skoldag kan se ut. Ha det bra så kanske vi ses en annan gång. Och om ni har några som helst frågor så fråga på!

 

/Elsa


Kommentarer
Postat av: Gabriella - Montéryttare

Tänk om man hade gått i skolan där :) vad bra det verkar vara!!

2012-02-19 @ 16:46:09
URL: http://montebloggen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback