Upplägg av ridpass

2011-07-15 @ 12:02:00 | Hanna • Allmänt | © DailyHorses 2013
Tänkte skriva lite om hur jag lägger upp mina ridpass när jag rider på banan.

Jag börjar alltid med framskrittning på helt långa tyglar minst 10 minuter. Ibland leder jag fram hästen och ibland rider jag det är olika från gång till gång. Efter det brukar jag sätta igång att jobba hästen i skritt tills jag känner att jag får en fin eftergift och bra tramp bakifrån. När jag känner mig nöjd med skritten börjar jag lätt jogga igång hästen utan någon större press men ändå så att den jobbar på bra och inte latar sig. Allt eftersom hästen blir uppvärmd lägger jag mer och mer press på den tills jag har den i den form jag vill och känner en fin eftergift.



Någonstans här brukar jag lägga in en skritt paus på ca 3-5 minuter beroende på hur ansträngande det varit eller hur varmt det är ute osv. När hästen fått tillbaka en jämn andning igen börjar jag jobba lite med galoppen. När jag fattat galopp låter jag alltid hästen galoppera igång ordentligt genom att stå upp i stigbyglarna och låta hästen rulla på något varv innan jag sätter mig ner och börjar jobba den. Gör sedan likadant i andra varvet.

Beroende på hur mycket jag plannerat att rida så gör jag lite olika här. Ska jag trimma ordentligt jobbar jag med en övning som känns bra för dagen beroende på hästen och min själv. Det kan vara alltifrån skänelvikningar i skritt och trav till bakdelsvändningar eller galoppfattningar. Helt beroende på dag och vad som känns att vi behöver göra för att få det bästa resultatet av dagen!



När jag känner mig nöjd och känner att jag fått fin eftergift och bra arbete från hästens och min sida så travar jag av och försöker då att sänka och länga formen för att få hästen att slappna av helt i ryggmusklerna men ändå jobba på. Detta gör jag efter varje ridpass för att varva ner hästen och få den att länga formen och få sträcka ut på sin nacke ordentligt.

Beroende på hur jobbigt passet varit så skrittar jag av hästen olika länge. Men alltid minst 10 minuter för att hästen ska få tillbaka normal puls och andning medans den fortfanade är varm och i rörelse. Även här beror det på från dag till dag om jag rider eller leder hästen. Och tiden kan vara alltifrån 10-20 minuter beroende på.


Detta är hur jag brukar lägga upp mina träningspass när jag trimmar på banan.



Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej! Gud vad fina kort!<3:)

2011-07-15 @ 20:43:14
URL: http://forstaponnyn.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback