Tömköring

2011-01-17 @ 23:04:26 | Hanna • Allmänt | © DailyHorses 2013
Tänkte spinna vidare lite på det jag började skriva om i förra inläggen, Tömkörning.

Nu mera är det väldigt många kuskar, ryttare och häst folk i allmänhet som underskattar tömkörningen.
Tömkörning är från grunden till för att få hästen att arbeta naturligt i en bra form utan att behöva ha tygnden av ryttare eller vagn efter sig. Arbetet från marken stärker hästens balans och muskulatur.
Av vad man hör nu för tiden så är det många som "hoppar över" steget med att börja tömköra unghästarna innan man rider in dem. På det sätt så missar man väldigt mycket. Om man redan har lagt på hästen en tömkörningsgjord och lärt den de olika kommandon som man använder sig av när kan tömkör en häst så får man väldigt mycket på köpet när man sedan ska börja sadelvänja den och rida in den. Men just den delen av inridningen är det många som inte använder längre, tyvärr.
Tömkörningen minskar även chansen till belastningsskador framför allt på frambenen på unga hästar.
Man kan andvända sig av tömkörningen i många olika syften, inte bara för att förbereda hästen för inridning eller inkörning. Utan även för att ge hästen en chans att musklas och arbeta igenom hela sin kropp och många unga hästar andvänder då ryggen mer än de gör med ryttare. Det är även bra för att träna in t.ex. nya dressyr rörelser, då hästen har lättare och lära sig med ryttaren på marken som kan ge tydligare signaler över vad han/hon vill få hästen att göra.
Tömkörningen är bra för alla hästar, unga som gamla. Och desutom är det en bra omväxling både för häst och ryttare. Plus att det ger ryttaren lite extra träning ;)


Vad tycker ni om tömkörningen ? är det något ni använder er av?


Tömkörningsfilm, Här ser man tydligt hur hästen inte vill ta ett stöd men efter ett tag slappnar den av och söker sig framåt och neråt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback