Rebecka

2011-06-15 • 21:20:00 • Rebecka
Jag heter alltså Rebecka och är 16 år gammal. Mitt liv innehåller mestadels häst då jag tillbringar mycket tid hos min egna ponny som jag haft i lite mer än ett halvår. Vi har tillsammans tävlat upp till LC men vill ta oss högre, mer honom längre ner. Jag har ridit på ridskola sedan jag var 7 år gammal och rider fortfarande kvar en gång  i veckan, i en hoppspecialgrupp där vi hoppar nästan varje gång. Jag har tävlat på olika hästar väldigt många år och jag älskar att tävla. Just nu satsar jag med min egna ponny.
 
Ett annat intresse utöver hästarna är fotografering och jag fotar med min Nikon D5000. Jag har tränat simhopp i många år men slutade för några år sedan. Jag gillar att kolla på sport, nästan vilken som helst och är ett riktigt sportfreak. Ridningen är ändå det jag har fastnat för och det jag fortsatt med!
 
 
 

Sune

2011-06-15 • 21:19:00 • Rebecka
Sune är en korsningsponny som står på Jönköpings fältrittklubb som ridskoleponny och han är C-ponny. Själv har jag ridit honom väldigt mycket de senaste 2 eller 3 åren. Till en början när jag red honom var han ganska lat och lyfte inte gärna på benen i onödan. Galoppen var långsam, seg och hackig och han hade inget framåtbjud alls. Jag gillade honom väldigt mycket ändå och red honom väldigt ofta. När jag sedan började rida honom i hoppspecialen också märkte jag att han dessutom var hopprädd. Eller tja, han gillade inte att hoppa för att han var rädd för bommarna och för att komma fel. Jag ville ändå ha honom varenda lektion och red honom för det mesta. Han fortsatte ganska länge med att spänna sig, men efter ett tag hoppade han i alla fall utan att stanna även om tekniken inte var så bra. Det var en liten prestation om jag klarade mig utan ett enda stopp på en lektion, och det var inte ofta det hände. Dock blev stoppen färre och färre även om framåtbjudningen inte ännu var den bästa.

Vid den tiden började jag tävla Klubbhoppning med honom och första gången blev ganska mycket pannkaka. Han kom över första hindret efter två stopp och vägrade ut sig på andra. Jag fick fullfölja banan men så långt kom jag inte utan efter tredje hindret trillade jag i backen. Detta var på 50 centimeter, vilket Sune nästan hade kunnat gå över om han inte varit så rädd. Jag envisades med att fortsätta hoppa klubbhoppning på honom och det första halvåret (om inte mer) vägrade vi ut oss varenda gång. Nu på senaste tiden har det dock gått bättre och bättre, och nu satsar vi på felfritt genom både grundomgång och omhoppning. Turen har dessutom varit på vår sida två gånger och vi har plockat två förstaplatser, båda på 70 cm på klubbhoppningar. Jag tävlar honom klubbhoppning 70 och 80 cm och även lite lokala på samma nivå.

Nu gillar Sune att hoppa och han spetsar alltid öronen mot hinder. Hans framåtbjudning har blivit väldigt mycket bättre och detta märks även i dressyren då han efter lite övertalning kan gå riktigt fint i både skritt, trav och galopp. Den ponny som var nervös och rädd för det mesta, lat och utan framåtbjudning innan har nu utvecklats till en lugn men pigg och riktigt fin ponny, tycker jag iallafall!


Kuhs

2011-06-15 • 21:17:59 • Rebecka
Kuhs är en C-ponny född 1997. Han är en import från Danmark, och står nu på JFKs ridskola som ridskolehäst. Han är en mycket fin ponny i både hoppning och dressyr, som oftast är pigg och glad när man rider. I dressyren går han fint på tygeln och jobbar med lite övertalning med bakbenen trots att han ofta är ganska stel i sidorna. Han hoppar fint sålänge man har ett bra tempo mot hindret. Han löser ofta svåra situationer om han kommer fel!
Han gillar också att komma ut i skogen, och taggar alltid till lite extra då, precis som på tävlingsbanorna.

Det är Kuhs jag tävlar på när jag tävlar lokala hopptävlingar. Tillsammans hoppar vi LD och LC, alltså 70 och 80, och det går hyffsat. Hemma går han som en klocka och nollar nästan alltid, medan när vi kommer iväg till andra lokala runt Jönköping så spänner han sig och kan inte riktigt koncentrera sig på vad han ska göra. Vi jobbar dock med detta och det går bättre och bättre. Just nu tävlar vi division II tillsammans!


Skrållan

2011-06-15 • 21:17:50 • Rebecka
Skrållan är en liten B-ponny på 19 år, som jag har varit medryttare på i 4 år ungefär (hon står alltså inte i ridskolestallet utan hon är privat ägd). När man rider markarbete inne så är hon seg och tråkig, utan att kunna jobba i någon vidare form utan att man får anstränga sig något enormt. Hon är bara ingen dressyrponny om man säger så, för hon tycker inte det är något vidare roligt! När man ska hoppa taggar hon dock till, och hon tycker det är jätte roligt. På grund av hennes ålder så håller dock inte hennes ben så mycket längre men när hon var yngre var hon en riktigt fin tävlingsponny i hoppning! Jag har bara tävlat klubbhoppningar på henne, men det var länge sedan eftersom jag inte längre får tävla b-ponny. Ett tag var vi med på träningar och hoppade banor på 80 cm, men nu blir hon trött efter bara några språng och 60 cm är ganska lagom för henne.

Jag rider henne fortfarande, trots att jag är lite för lång, eftersom hon är väldigt busig i skogen. Ägarna är inte så gamla så de skulle trilla av när hon får för sig sina hyss i skogen. Ibland vänder hon tvärt, ibland försöker hon skena förbi hästen framför och det går inte att rida ut själv på henne särskilt långt!
Dock tycker jag att hon har blivit lugnare i skogen på senaste tiden. Nu går det iallafall att sakta av efter en galopp utan att rida in i rumpan på hästen framför.


Filmer

2011-06-14 • 11:47:00 • Rebecka