Rondellen

2011-03-10 @ 21:34:19 | Rebecka • Allmänt | © DailyHorses 2013
Rondellen kallas en ridövning som är bra för hästen när den ska stärka sig i galoppen.
Hästen jobbar mer med bakbenen, galoppen blir lugn och sansad och ryttaren får känna på hur viktigt det är att använda skänklarna rätt och i rätt tidpunkt.

Börja övningen vid C. Trava på fyrkantsspåret igenom hörnet. Mellan M och R lägger du en liten travvolt där du är mycket noga med att ställa hästen inåt. När du gått ett varv på volten och är tillbaka på spåret, fatta galopp ur böjningen. Galoppera ett par steg och sakta sedan av till trav igen. Upprepa så att det blir ca 4 volter på långsidan. Trava på kortsidan vid A och ställ hästen inåt på motsvarande långsida. Vill du göra det lite svårare, rid öppna längst hela långsidan. Vid M, upprepa övningen. När vänstervarvet känns bra, byt till höger och gör samma sak.

Det du behöver tänka lite extra på är att ha ett ordentligt stöd på yttertygeln så att hästen inte överböjer sig, håll innerskänkeln vid sadelgjorden så att den inte glider för långt bak och ha bra kontakt med ytterskänkeln eftersom det är den du ska styra med.
Dessutom får inte volterna bli varken för stora eller för små och detta varierar från häst till häst. Känn på hur stor volt din häst vill göra men jag brukar rida upp till medellinjen och inte längre. Hästen får absolut inte luta sig inåt mitten eller trycka på innerskänkeln.

Lycka till med övningen.

Shetlandsponnyn Teddy i hagen i somras.



Kommentarer
Postat av: Adina

Har jag fattat det rätt, ska man trava på volterna och galoppera ut ut volten och sakta ner till trav precis före nästa volt? Eller ska man galoppera hela långsidan?

2011-03-10 @ 22:31:28
URL: http://adinis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback