Hästens hörsel

2011-01-20 @ 22:12:25 | Rebecka • Allmänt | © DailyHorses 2013
Visste ni att hästens hörsel är så bra att de kan höra en katt jama på 2 kilometers avstånd?
Så säger i alla fall myterna.

Men hästens hörsel är mycket bättre än vad man tror.
De hör både högre och lägre toner än vi människor och även fler ljud än vi, därför är det viktigt att inte bli arg på hästen när den blir rädd eftersom den kanske hörde något ljud som den uppfattade som farligt och då reagerade instinktivt, och dina öron kanske inte uppfattade ljudet.
Eftersom hästar kan vrida sina öron åt många olika håll och inte heller behöver koordinera båda öronen så att de rör sig åt samma håll, kan hästar uppfatta ljud från många olika ställen. Det är också väldigt lätt för dem att höra varifrån ett ljud kommer.

De tonlägen vi människor använder oss av när vi pratar med hästen kan ju vara både arga och glada. Hästen hör (självklart) inte orden vi säger utan de analyserar vilket tonläge vi pratar i och kan därför veta om vi är arga eller glada. Det kan också vara därför vissa ridskolehästar börjar galoppera självmant när ridläraren säger galopp, för att de känner igen tonläget som ridläraren brukar använda innan de får fatta galopp.

Jag vet inte hur sant det där med att hästar hör en katt på 2 kilometers avstånd är men jag tycker att alla ska tänka på det när de är i stallet för att inte prata för högt och absolut inte skrika eftersom hästarnas öron är så känsliga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback